Monstera onderhouden

Verkleurde bladeren

Wat moet je doen met verkleurde bladeren van de Monstera? Als de bladeren van de plant verkleuren kan dit komen door de verzorging maar ook kan het zijn dat de plant oude bladeren afstoot om ruimte te maken voor nieuw blad. 

Gele of bruine bladeren komen vaak voor als de plant te veel water heeft gehad. In dit geval geef je de plant even geen water tot de aarde weer wat droger is. Dit kun je controleren door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te stoppen. 

Als het blad een gele gloed krijgt en slap begint te hangen is de kans groot dat hij te veel zonlicht krijgt. Plaats in dit geval de plant verder van het raam vandaan of geef de plant een andere plek in huis. Houdt komende tijd de plant even extra in de gaten.

Snoeien

Groeit de plant uit proportie of zijn sommige bladeren niet meer mooi? In dit geval kan het geen kwaad om met een schaar de hele stengel af te knippen. Zorg er wel voor dat je niet te veel bladeren wegknipt.

Monstera stekken

Hoe moet je een Monstera stekken? Kijk goed welke stengels er luchtwortels hebben. Soms zijn deze al lang, soms zijn ze nog heel klein en stompig. De lengte van de luchtwortel maakt niet uit, als er maar een begin zit. Snij voorzichtig de hele stengel met luchtwortel van de plant af en zet deze stek op water. Wacht nu tot stek nieuwe lange wortels krijgt. Als er een flinke wortelkluit aan de stek hangt kun je deze verpotten in een sierpot met verse aarde. Stekjes houden van een temperatuur rond de 23 graden. Vermeerder je Monstera dus in de zomer. Ook kun je aan het begin een plastic zak over de stek doen om de luchtvochtigheid en temperatuur te verhogen.