Stekjes

Stekjes maken kan bijna bij alle buiten- en binnenplanten. Stekken staat voor: ‘het op vegetatieve wijze vermeerderen van planten’ en is mogelijk met diverse methodes. Per plant verschilt de wijze waarop je deze kunt stekken, vaak zijn er meerdere methodes mogelijk.

Planten stekken kun je het beste doen in de lente- en zomerperiode. Dit is de groeiperiode van een plant en geeft je plant stekken de hoogste kans om door te ontwikkelen. In deze periode zijn de temperaturen een stuk aangenamer, waardoor je plant stekken gemakkelijker en sneller kunnen groeien. Jonge stekken zijn vrij gevoelig, in de koudere maanden is het daarom een stuk ongunstiger om stekjes te maken.

De meest populaire manier om je planten stekken te laten groeien is op water. Het is heel eenvoudig en een effectieve manier. Je vult een vaasje, beker of kopje met lauwwarm water en zet de planten stekken erin. Indien je stek ‘soort’ het toelaat is het verstandig om deze schuin af te snijden. Dit stimuleert de wortelvorming van je stekje. Het kan per plantsoort verschillen hoe lang de stekken op water moeten blijven staan. Als je plant stekken wortels hebben van ongeveer 5 tot 10 cm lang kun je ze overzetten in de grond. Sommige plant stekken hebben hier aan het begin moeite mee. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft en zet de plant stekken niet in de volle zon. Vergeet ook niet regelmatig het water te verversen.