De Monstera, ook wel bekend als gatenplant is een kamerplant die goed te verzorgen is. De Monstera staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat in de lente en zomer de grond licht vochtig blijft, zonder dat de wortels van de plant in een laag water staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd voordat je de plant weer water geeft. Door de makkelijke verzorging is de monstera ook een populaire plant in vele kantoorruimtes. De Monstera is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. De plant kan in het wild bladeren krijgen die een doorsnede van maar liefst één meter hebben.

Monstera water geven

De gatenplant heeft niet veel water nodig. Geef de plant niet te veel water om verkleurde bladeren te voorkomen. We zien regelmatig monstera's met bruine vlekken die een geel randje hebben. Dit is een teken van teveel water. Geef de plant pas weer water als de grond is opgedroogd. In de lente en zomer heeft de plant de voorkeur om in licht vochtige aarde te staan. Pas wel op dat de wortels niet in een laag water komen te staan.

Lees meer »

Licht en warmte

Waar kun je een Monstera het beste neerzetten? De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen. Plaats in dit geval de plant dichterbij het raam gedurende de winter.Minimale temperatuur:Overdag: 15 graden's Nachts: 13 graden

Lees meer »

Monstera verpotten

Wanneer is het nodig om je Monstera te verpotten? De Monstera kan erg snel groeien en daarom is het aan te bevelen om de Monstera direct na aanschaf of in het voorjaar om te potten. Gebruik hiervoor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot om de nieuwe wortels voldoende ruimte te geven. Gebruik bij voorkeur Kokos potgrond:

Lees meer »

Voeden van een monstera

Wanneer geef je een Monstera voeding? Geef de Monstera voeding in de lente- en zomermaanden, dit is de groeiperiode van de plant. Geef vooral geen voeding in de herfst en winter, de plant heeft dan een rustperiode. Geef je toch wel voeding kan dit schade veroorzaken aan de plant. In de lente en zomer kan je de plant om de week voeding geven. 

Lees meer »

Monstera onderhouden

Wat moet je doen met verkleurde bladeren van de Monstera? Als de bladeren van de plant verkleuren kan dit komen door de verzorging maar ook kan het zijn dat de plant oude bladeren afstoot om ruimte te maken voor nieuw blad. 

Lees meer »

Bloeit een monstera

Het komt vrijwel nooit voor dat de Monstera bloeit in een huiskamer. Als de kamerplant toch gaat bloeien, kan je de bloemen het beste afknippen. De geur van deze bloem is niet altijd aangenaam. Ook onttrekt de bloem veel energie waardoor er blad kan gaan uitvallen.

Lees meer »